Капоейра

Капоейра е едновременно бразилско бойно изкуство и танц. Първоначално практикувана от черните роби в Бразилия, днес капоейра е разпостранена по цял свят. В африканските култури танц и борба трудно могат да бъдат разделени едни от други. От там и многото танцови и акробатични елементи в Капоейрата.
Капоейра или танцът на войната, 1835 Йохан Мориц Ругендас

История

Легендата разказва, че на робите в Бразилия е било забранено да се бият по между си, за да не се контузват (Господарите си пазели "стоката"). За да разрешават конфликтите си по физически начин, боят бил превърнат във формата на танц. В бразилския португалски "capoeira" означава също и гора, която вече не е девствена.

Подобно на Капоейра в области с африкански роби възникват други форми на бойни танци. Например в Куба е разпостранен танцът Мани.

Първоначалните форми на капоейра може да се разглеждат като разновидност на улични боеве. Капоейросите се събирали в банди в крайбрежните градове на Бразилия: Рио де Жанейро, Ресифе, Салвадор де Бахия. Така днешната капоейра е издънка на африкански бой, модифициран в големите бразилски градове.

В периода 1889 - 1937 тренирането на капоейра в Бразилия е било забранено и се е наказвало от 6 месеца до 2 години. Не толкова поради естестеството на капоейра, а поради опасения, че капоейристите могат да пречат на бразилската република. Те били благодарни на монархията, че е премахнала робството и били разглеждани поради тази причина като опасни за младата бразилска република.

През 1937 диктаторът Хетулио Варгас премахва забраната с надеждата да превърне капоейра в национален спорт. Тази идея му хрумва, след демострация от майстор Бимба, който модифицира уличната капоейра във формата на Luta Regional Baiana. В този стил той интегрира елементи на батуке и на азиатски бойни изкуства, за да увеличи ефективността. Преди да въведе система за изучаване, капоейрата се изучавало предимно с подражаване. Изхождайки от новата система, капоейрата се разделя на две основни течения: регионална капоейра и капоейра ангола.

В по-ново време се забелязва тенденция на сближаване на двата стила.