Таекуон-до

Таекуон-до (на корейски: , в свободен превод - „Пътят на ударите с ръце и крака“) е вид източно бойно изкуство развило се в Корея. Негов създател е генерал Чой Хонг Хи (1918 - 2002).

Двете най-големи таекуон-до организации са:Международната федерация по таекуон-до (I.T.F.) - със седалища в Северна Корея, Канада и Австрия. И Световната федерация по таекуон-до (WTF), която е създадена през 1973 година и е със седалище в Южна Корея. Съществува и Българска Федерация по Таекуон-до (Б.Ф.Т.)

През 1955 година таекуон-до получава своето официално признание като бойно изкуство в Корея. Свикана е специална комисия от водещи майстори, инструктори, историци и известни деятели. Разглеждани са няколко варианта относно наименованието на новия вид бойно изкуство. На 11 април свиканата от генерал Чой Хонг Хи комисия приела предложеното название – таекуон-до.

През 1959 година таекуон-до се разпростира извън границите на Корея.

През 1960 година се отбелязва бързо разпространение и популярност на таекуон-до не само в Корея, но и в много страни по света. Първият демонстрационен отбор по таекуон-до се е състоял от майсторите Хан Ча Кио, Ким Джунг Кеун, Парк Джунг Су и Куон Дже Хуа, които популяризирали новото бойно изкуство в девет страни. Това послужило като основа за създаването на Международната Таекуон-до Федерация (I.T.F).

На 22 март 1966 година Международната Федерация по Таекуон-до е създадена в Сеул с участието на Виетнам, Малайзия, Сингапур, Западна Германия, САЩ, Турция, Италия, Египет и Корея.

От 2000 година един вид таекуон-до бой е единственото източно бойно изкуство, което е и олимпийска дисциплина.

Клетвата на таекуон-до

Ще спазвам принципите на таекуон-до;
Ще уважавам инструктора и старшите;
Никога няма да използвам таекуон-до за постигането на низки и несправедливи цели;
Ще бъда образец на свободата и справедливостта;
Ще изграждам един по-справедлив свят.