Винг-чун

Винг-чун кунг-фу (Ving Tsun, Ving Chun, Wing Tsun и др.) е бойно изкуство, произлязло от Китай, а легендите сочат за корен манастира Шао Лин.

За основател на винг-чун се сочи монахинята Инг Муи, а като нейна приемничка Им Винг Чун (която и дава името на стила). Инг Муй опростила атаките и защитите на традиционния шаолин-цюан и усъвършенствала така техниките, че да се използва силата на противника срещу самия него. „Уин-чун-кюн“ може да се преведе като "бокс на слънчевата пролет".

Този стил на кунг-фу се характеризира с икономични движения, стабилни позиции и най-вече с практичната си насоченост. Той е особено ефикасен при близък бой и техниката му е построена на желязна логика.

До 1950 г. стилът се запазва в гр. Фатшан, а след това, благодарение на Ип Ман, който го преподава в Хонконг, с него се запознават както голям кръг от хора, така и целият свят.

Легендарният Брус Лий, благодарение на филмовата си кариера, е най-известният представител на винг-чун. Макар да пропагандира своята идея за бойните изкуства, наричайки я Джийт Кун До, той никога не забравя своята принадлежност към клана на винг-чун.

Обучението във Винг Чун е базирано на трите му форми както и две системи от упражнения наречени съответно Лат Сао и Чи Сау(прилепващи ръце).

Форми

“Формите” представляват естествена фундаментална поредица от движения, които са интегрирани за придобиване на определена гъвкавост, трениране на самозащитни движения, цялостна релаксация, медитация и здраве.

Лат Сау (спаринг упражнения)

Целта на Винг Чун е да развива бойната способност. Лат Сау упражненията тренират контрола на страха, техниката, дистанцията, стабилността и тайминга. Учениците могат да проверят нивото на своята подготовка без страх, че ще наранят своя партньор, което прави Лат Сау най-значимата и мотивираща част от Винг Чун .

Чи Сау  (прилепващи ръце)

Винг Чун е единственото бойно изкуство, което включва уникално упражнение за тактилните рефлекси, които се определят от чувството за натиск и сила. Защитните Чи Сау -рефлекси се извличат непосредствено по естесвен и механичен начин от атаката на опонента. Чи Сау рефлексите са по-бързи от реагиране на базата на визуалното възприятие и позволяват на Винг Чун - боеца да се защити миновено. Чи Сау е „лепилото”, което савързва единичните движения в комбинации, които не са предварително нагласени, а се построяват за нуждите на дадената ситуация.